Bejegyzések

Ha valamit nem értesz

… olvasol valamit és ráakadsz egy gondolatra, amit nem értesz – meghalad téged, semmit nem értesz, és a fejedben úgy hever, akár egy tégla, és ha próbálsz megérteni, akkor az egyre jobban olyan lesz, mint egy tégla, mint egy merev valami, és ha makacsul kitartasz, akkor ez fejfájást okoz.

Csak egyetlen teendő van: ne küzdj a szavakkal, maradj ilyen (kézmozdulat: kinyújtott, mozdulatlan), lazulj el, egyszerűen tágulj, tágulj. És ne próbálj megérteni, legfőképpen ne próbálj megérteni – hagyd bejönni a dolgot, így, teljesen finoman, és lazulj el, lazulj el, és ebben az ellazulásban a fejfájásod elmúlik.

Már nem gondolsz semmire, vársz néhány napot, és belülről felfogod: „Ó, mennyire világos! Értem, amit nem értettem.” Ez ilyen könnyű. Amikor olvasol egy könyvet, ami meghalad téged, amikor olyan mondatokba ütközöl, amiket nem értesz – azt érzi az ember nincs összefüggés a fejében – hát, akkor ezt kell csinálni; elolvassuk a dolgot egyszer, kétszer, háromszor, majd nyugodtan maradunk és lecsendesítjük az elmét. Két hét múlva elővesszük ugyanazt a részletet, és olyan világos, mint a nappali fény.

A fejben minden megszerveződött, az agy alkotóelemei, amelyek hiányoztak a megértéshez, kialakultak, fokozatosan minden létrejött, és már értjük a dolgot.

– Az Anya

Vélemény, hozzászólás?