„Tehetségsegítő hálózat felépítése a Keszthely-Hévízi Kistérségben”

címmel valósította meg projektjét

________________________________________________________________________

emmi_logo_colorntp_72_rgbemet-logó a

_________________________________________________________________________

Kesztehely és Hévíz Térségi Tehetségsegítő Tanács

A pályázatot kivitelező partnerünk a Dél-zalai Civil Fórum Egyesület volt

A fenti programok a Nemzeti Tehetség Program

NTP-HHT-15-0017 számú pályázata keretében valósítottuk meg.

www.nemeskeszthely.hu

 

Elsődleges célunk a tehetségsegítő tevékenységünk széles körben történő bemutatása volt, annak érdekében, hogy az érintettek hatékony eligazítást kapjanak a tehetség tudatos felismeréséhez, kibontakoztatásához és informálódjanak a különböző lehetőségekről.   Tehetség Fórumot szervezünk, amelynek célja a tehetségígéret fejlődésére, fejlesztésére vonatkozó útmutatás volt

Az információáramlás elősegítése, információs felületet működtetése érdekében honlapot és levelezőlistát hoztunk létre, nyilvános fórumot szervezünk, hogy a tehetségsegítő programok és kezdeményezések minél intenzívebb és eredményesebb együttműködést tudjanak kiépíteni. Módszerünk lényege egy non-direktív szakmai támogatás volt, amelynek segítségével feltárultak a helyi problémák, szükségletek és igények, ötletek, javaslatok, körvonalazódtak a közös szándékok és célok, kialakult a kezdeményezések végrehajtásához szükséges együttműködés.

A jó gyakorlatok megismertetésének koordinálásában gyűjtöttük és a honlapunkon és nyilvános fórumokon terjesztettük a hatásvizsgálatokkal alátámasztott, s eredményesnek tekinthető egyedi eljárásokat, módszereket. Mindez szervezetünk átfogó tudásmenedzsment rendszerébe illeszkedett és lehetővé tette egyének, csoportok számára, hogy a tudást, kollektíven és rendszerezetten létrehozzák, megosszák és alkalmazzák céljaik elérése érdekében.

A csoportmunkában a két legemlékezetesebb mozzanat a Tehetségpontokat befogadó szervezetek feltárása volt, amely egy terepmunkát jelentett a Tanács tagjai számára, valamint az érdeklődők részére tartott tájékoztató előadás, ahol tisztán érzékelhető volt a kistelepülések területi hátránya és tanácsatalansága a tehetséggondozás területén..

Intraperszonális Tehetség  Műhely  találkozókon egy kíváló szakmai teamet sikerült felépíteni, amelyet a közös érdeklődés tartott egyben az önismereti képességfejlesztés iránt  a tehetséggondozásban. A legsikeresebb programrész a gyakorlati tréning és csoportos esetmegbeszélés volt a tehetségfejlesztők számára, ahol a saját élményű önismereti technikák alkalmazását a gyakorlatban is szemléltettük.

Rendezvényeink közül a tehetségek alkotásait bemutató kiállítás emelhető ki, amelyet a Festetics György Művelődési Központban, Hévízen rendeztünk meg. Egy minőségi anyagot sikerült összeválogatni elsősorban a középiskolás diákok alkotásaiból. Nagy sikerű rendezvény volt a keszthelyi „Meet up” a szellemi teljesítmények bemutatására. Az Agrártudományi Egyetemen 10 db szakmai és tudományos prezentáció bemutatásra, ahol elsősorban egyetemi hallgatók szerepeltek. A rendezvényt az tette különösen izgalmassá, hogy híre ment, hogy támogatók és szponzorok is megjelentek a rendezvényen.

Köszönet Napja megrendezésére a Festetics Kastély Dísztermében a Helikon Ünnepségek keretében került sor, ahol 4 művészeti ágban tüntettünk ki tehetséges fiatalokat és segítőiket. A visszajelzések alapján jövőre szélesítjük a palettát a videózás, fotó, tánc és a könnyűzene területére.

Kesztehely és Hévíz Térségi Tehetségesegítő Tanács